Otázky a odpovede

Zrazila sa mi plnka, čo mám robiť?

Prvým pravidlom pri robení plnky je to, že všetky suroviny by mali mať izbvú teplotu. Maslo, puding nemôžu byť ani teplé, ani príliš studené. Ak sa vám aj napriek tomu plnka zrazí, môžete pridávať po malých čajových lyžičkách olej, pokým vám nevznikne krásny, nadýchaný krém. 

(Pri pudingovej plnke môže byť problém v tom, že ho zamiešate naraz celý do masla... Musí sa zamiešavať po lyžiciach pri vysokých otáčkach mixéra.)

Cesto mi veľmi pomaly kysne, respektíve vôbec...

Pre rýchlejšie kysnutie cesta existuje viac trikov... 

1.) Keď robíte kysnuté cesto, vajcia príp. smotana musia mať izbovú teplotu. Ak prilievate aj mlieko treba, aby bolo predtým vopred zohriate, ale nie horúce.

2.) Do každého kvásku dajte aspoň trochu cukru, aby droždie malo z čoho čerpať energiu a následne správne vykvasilo.

3.) Cesto treba dať na teplé miesto, buď do rúry, alebo na chvíľu zohriať v mikrovlnke. Kvasenie je zaručené ;).

4.) Niekto pridáva vždy 2 čajové lyžičky rumu - ja som to ešte neskúšala.

Pozor takmer každé kysnuté cesto kysne väčšinou 45 - 60 minút.

Ako rozrezať tortový korpus

Ak nemáte doma dlhý nôž, stačí, ak kratším nožom narežere korpus po okraji. Do narezaného okraja potom zasuňte hrubšiu niť, prekrížte konce a ťahom prekrojte korpus.

Čokoládová poleva sa mi vždy láme

Ak chcete, aby poleva na koláči, torte, bola lesklá a dobre sa krájala, treba dodržať správny pomer. Môj recept je do 100 g čokolády na varenie pridať 50 g Cery a lyžicu oleja.

Stred korpusu je vysoký, kraje sú nízke

Ak chcete, aby nebol stred torty vysoký, nevysypávajte kraje tortovej formy múkou. Stačí dať na spodok papier na pečenie. 

Cesto môžete rozotrieť viac do bokov.

Vaša otázka

Kontaktujte nás